Îmbunătățirea bunăstării animalelor
- Diana Marilena Petre
- 21 ian. 2024
- 5 min de citit

Articolul reprezintă opera exclusivă a autorului. Opiniile exprimate nu angajează sub nicio formă Ingenio.
![]() | Diana Marilena Petre Diana este absolventă a Facultății de Drept din cadrul Universității Nicolae Titulescu, specializarea drept european și internațional și a programului de master de Științe Penale din cadrul aceleiași facultăți. Alături de comunitatea INGENIO, Diana vrea să împărtășească numeroasele cunoștințe dobândite în domeniul dreptului, punând la dispoziția cititorului articole de specialitate din acest domeniu, jurisprudență și legislație. |
Introducere
În 1974, a fost adoptat primul act legislativ al UE care a vizat protecția animalelor în abatoare. La scurt timp, în martie 1976, statele membre ale Consiliului Europei au adoptat Convenția europeană pentru protecția animalelor domestice.
Normele privind bunăstarea animalelor reflectă cele cinci libertăți cuprinse în Convenția Consiliului Europei pentru protecția animalelor domestice:
libertatea de a nu suferi de foame și de sete;
libertatea de a trăi ferite de disconfort;
libertatea de a nu suferi din cauza durerilor, a leziunilor și a bolilor;
libertatea de a manifesta un comportament normal;
libertatea de a nu suferi de frică sau de stres.
Ce înseamnă ,,bunăstarea animalelor”?
Articolul 13 din Tratatul privind funcționarea UE prevede că, Uniunea și statele membre trebuie să țină seama de toate cerințele bunăstării animalelor, definite drept ,,ființe sensibile”, atât cu privire la animalele de fermă, în timpul transportului și la sacrificare, cât și cu privire la cele domestice, precum animalele de companie.
În urma unui studiu realizat la nivelul Uniunii Europene, aproximativ 44% dintre gospodării dețin un animal de companie. Comerțul cu câini și pisici a crescut considerabil în ultimii ani, fiind estimat la 1,3 miliarde de euro anual.
Fiecare stat membru a implementat standarde diferite de bunăstare a animalelor, existând dovezi clare privind creșterea proporției de animale abandonate sau abuzate.
Pentru uniformizarea practicilor neunitare la nivelul statelor membre UE, Comisia Europeană a propus cea mai mare reformă din ultimii 20 de ani a normelor UE privind bunăstarea animalelor în timpul transportului. De asemenea, sunt introduse pentru prima dată noi norme pentru bunăstarea câinilor și pisicilor crescute, ținute și comercializate ca animale de companie.
Pentru asigurarea bunăstării animalelor în transport, reforma are în vedere aspecte precum:
Timpul de călătorie, care va fi scurtat, iar în timpul călătoriilor lungi, animalele trebuie să fie descărcate pentru perioadele de odihnă, hrănire și adăpare. Se vor aplica reguli speciale animalelor destinate sacrificării și animalelor vulnerabile, cum ar fi vițeii neînțărcați și animalele gestante.
Asigurarea unui spațiu minim pentru animale, spațiile vor fi mărite și adaptate fiecărei specii.
Transportul la temperaturi extreme, care va fi supus unor condiții stricte, inclusiv limitarea transportului numai la noapte, când temperaturile depășesc 30 de grade. În plus, atunci când temperaturile sunt sub 0°C, vehiculele rutiere trebuie acoperite și circulația aerului în compartimentul pentru animale trebuie controlată, pentru a proteja animalele de expunerea la frigul vântului în timpul călătoriei.
Regulile pentru exporturile de animale vii din Uniune care vor fi înăsprite, inclusiv controale mai bune în țările terțe pentru a îndeplini standarde echivalente cu cele constatate în UE.
Utilizarea de instrumente digitale pentru a facilita aplicarea regulilor de transport.
Reforma Comisiei Europene are drept obiectiv împiedicarea răspândirii diferitelor boli cu transmitere (rabie, rezistență antimicrobiană și boli zoonotice) de la animale concepute în medii neasistate, departe de cabinetele veterinare specializate. Vor fi luate măsuri cu caracter de prevenție a comerțului ilegal cu câini și pisici, care a crescut alarmant, accelerat de o piață online în creștere, care în prezent, reprezintă 60% din totalul vânzărilor de câini și pisici din UE.
Consumatorii sunt încurajați să cumpere din petshop-uri sau de la crescătorii autorizate pentru a stopa eventualele înșelătorii și practici anticoncurențiale ale vânzării la negru. Îngrijitorii de animale din unitățile de reproducere, magazine de animale și adăposturi trebuie să fie instruiți corespunzător privind îngrijirea și bunăstarea animalelor.
O situație mai bună pentru câini și pisici
Reforma stabilește norme UE uniforme pentru bunăstarea câinilor și pisicilor care sunt crescute sau ținute în unități de creștere, în magazine pentru animale de companie, precum și în adăposturi:
Pentru prima dată, standardele minime se vor aplica pentru creșterea, adăpostirea, îngrijirea și tratamentul acestor animale în întreaga UE.
Cerințele stricte de trasabilitate, împreună cu verificările automate pentru vânzările online, vor ajuta autoritățile să controleze creșterea și comerțul cu câini și pisici și cumpărători pentru a verifica dacă identificarea și înregistrarea acestora este corectă.
Statele membre vor trebui să ofere pregătire pentru manipulatorii de animale, iar oricine cumpără un câine sau o pisică va fi informat cu privire la importanța proprietății responsabile.
Importurile de câini și pisici vor trebui să respecte standarde echivalente de bunăstare.
Deții un blănos simpatic sau dorești sa adopți unul? Iată ce trebuie să știi pentru a nu fi sancționat de lege!
Fie că adopți sau cumperi un animal de companie, Comisia Europeană are în plan sancționarea celor care nu își asumă responsabilitatea de a asigura bunăstarea animalului său de companie. Acest demers are ca scop responsabilizarea stăpânului în privința garantării nevoilor de bază, îngrijire, asigurare a unei alimentații corecte în funcție de nevoile animalului, precum și asigurarea vizitelor regulate la cabinete veterinare.
Reforma Comisiei Europene mai ia în calcul și faptul că, toți câinii și pisicile vor trebui să fie microcipate și înregistrate înainte de a putea să fie vândute în UE. Unii comercianți au adoptat metode inedite pentru a convinge clientela să achiziționeze produse alimentare de la animale cărora le este asigurată bunăstarea în conformitate cu standardele europene.
De pildă, consumatorii pot cumpăra lapte de la „vaci relaxate, crescute și îngrijite într-un mediu favorabil pentru a produce un lapte de calitate, plin de nutrienți” sau ouă de casă provenite de la ,,găini de țară relaxate și răsfățate, crescute liber și hrănite natural”.
În Europa, unii fermierii folosesc sisteme robotizate care permit vacilor să cutreiere mai liber şi pe zone mai întinse. O altă metodă neobișnuită a fost întâlnită și în Moscova, unde pentru a permite văcuțelor să se relaxeze pentru a produce mai mult lapte, au fost creați ochelarii VR. Arhitecții VR au proiectat un program unic pentru simularea câmpurilor verzi din timpul verii.
Răspuns la inițiativa cetățenilor europeni „Europa fără blană”
Comisia a însărcinat EFSA să furnizeze un aviz științific cu privire la bunăstarea animalelor crescute pentru blană. Pe baza acestei contribuții științifice și pe o evaluare a impactului economic și social, Comisia va comunica apoi cu privire la acțiunea cea mai adecvată.
Ce reprezintă inițiativa cetățenilor europeni intitulată „O Europă fără produse din blană”?
„O Europă fără produse din blană” reprezintă o propunere legislativă inițiată de cetățenii statelor membre UE prin care se cere punerea în aplicare a tratatelor UE privind animalele și invită Comisia Europeană să ia măsuri pentru a interzice:
deținerea și uciderea animalelor în scopul unic sau principal al producției de blană;
introducerea pe piața UE a blănurilor de animale de crescătorie și a produselor care conțin astfel de blănuri.
La baza inițiativei cetățenești stă rațiunea conform căreia creșterea animalelor pentru blană contravine conceptului de bază al bunăstării animalelor, care este nesatisfăcut în fermele pentru blană. Majoritatea animalelor crescute pentru blană sunt animale sălbatice, care sunt inadaptate climatului de izolare în cuști.
În privința altor specii de animale, cum ar fi iepurii și șinșila, creșterea lor în cuști mici și uciderea lor exclusiv sau în principal pentru valoarea blănurilor lor contravin legii. Creșterea animalelor pentru blană are un impact semnificativ asupra mediului și reprezintă o amenințare gravă la adresa biodiversității autohtone. Atât timp cât, Comisia Europeană și-a anunțat intenția de a elimina treptat izolarea în cuști pentru speciile crescute pentru hrană, nici creșterea animalelor în cuști pentru producția de blană nu își mai găsește justificare.
Concluzii
În concluzie, fermele de creștere a animalelor pentru blană, provoacă riscuri cu privire la protecția sănătății umane, animale și a mediului.
Drept consecință, Comisia le va evalua în conformitate cu „ abordarea - o singură sănătate”, care are ca principiu de bază recunoașterea faptului că, sănătatea umană, animală și cea a mediului sunt indisolubil legate.
În inițiativă este adus drept argument faptul că, în timpul pandemiei de COVID-19, atunci când sute de ferme de nurci au fost afectate de focare de coronavirus, s-a constatat că noi variante ale virusului SARS-CoV-2 au fost transmise oamenilor.
Un articol semnat de către Diana Marilena Petre.
(4) file:///C:/Users/Did/Downloads/Factsheet_Welfare_of_Cats_and_Dogs_EN.pdf.pdf
(9) saproduca-mai-mult-lapte-intr-o-ferma-din-rusia/amp