top of page

Se restituie sau nu inelul de logodnă? Ce se dă nu se mai cere?

  • Poza scriitorului: Nicoleta-Diana Bădescu
    Nicoleta-Diana Bădescu
  • 15 nov. 2023
  • 5 min de citit

Actualizată în: 20 nov. 2023


Fiscalitatea Simplificată: Ghidul Esențial pentru Înțelegerea Regimului Fiscal

Articolul reprezintă opera exclusivă a autorului. Opiniile exprimate nu angajează sub nicio formă Ingenio.


Articolul reprezintă opera exclusivă a autorului. Opiniile exprimate nu angajează Igenio.

Nicoleta-Diana Bădescu


Nicoleta este jurist, absolventă a Facultății de Drept din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza, Iași, și a programului de master Jurisdicții speciale, din cadrul aceleiași facultăți.


Pasionată de sfera dreptului civil și al dreptului familiei, aceasta dorește să transmită publicului informații utile din domeniul juridic. Cu entuziasm și dedicare, Nicoleta dorește să răspundă numeroaselor controverse apărute în practică și să arate că dreptul se regăsește în orice și în oricine.


🟢 Introducere


Logodna, pentru unii doar o simplă postare pe instagram, iar pentru alții un eveniment important, plin de semnificație, este deseori trecută cu vederea atunci când unul dintre parteneri alege să o rupă, chiar înainte de căsătorie.

Însă, câți dintre voi cunoașteți, faptul că, logodna, este reglementată în dispozițiile Codului Civil, legiuitorul, alegând să prevadă anumite dispoziții, în vederea preîntâmpinării unor pagube materiale și/sau morale.


După cum unii dintre noi cunoaștem, logodna este văzută în popor, asemeni unei etape premergătoare căsătoriei. Odată ce două persoane au fost „promise” uneia alteia, este de la sine înțeles, faptul că, în curând, va urma și o căsătorie.

Ei bine, imaginați-vă care ar fi consecințele ruperii unei logodne, logodnă care a fost oficializată urmându-se anumiți pași predeterminați. În rândurile ce urmează, voi prezenta ce se întâmplă cu toate cheltuielile realizate în vederea oficializării logodnei, cu darurile oferite partenerilor, și nu în ultimul rând, cine plătește?


🟢 Ce este logodna?


Conform articolului 266 Cod Civil, „Logodna este promisiunea reciprocă de a încheia căsătoria” acest lucru semnificând faptul că, simpla rostire a cuvântului „promit”, metamorfozează relația precedentă într-un angajament luat de ambii parteneri de a oficializa căsătoria. (1)


🟢 Mi se prescrie logodna dacă nu mă căsătoresc?


Din fericire, legiuitorul nu prevede în dispozițiile Codului Civil, și nici într-o altă lege specială, ca cei doi parteneri să se căsătorească într-un anumit termen. După încheierea logodnei, aceștia au la dispoziție tot timpul din lume pentru a se putea căsători.


Din punctul meu de vedere, legiuitorul oferă încă o șansă celor doi de a reflecta foarte bine la ceea ce urmează să facă, căsătoria, după cum am analizat în articolul anterior, vine cu tot felul de obligații, nu doar drepturi.


🟢 Pentru nașterea sa valabilă, trebuie îndeplinită vreo formalitate anume?


De această dată, dispozițiile art. 266, alin. (3), Cod civil, clarifică foarte bine această situație, prevăzând că: „Încheierea logodnei nu este supusă niciunei formalități și poate fi dovedită cu orice mijloc de probă.” Totodată, conform alin. (4) al aceluiași articol, „Încheierea căsătoriei nu este condiționată de încheierea logodnei.” (2)


După cum observăm, logodna se încheie foarte simplu, iar pentru dovada încheierii acesteia poate fi folosită inclusiv poza cu inelul de logodna încărcată pe instagram, împreună cu celebrul citat „Am spus da!”


🟢 Răspunzi sau nu, pentru ruperea logodnei?


În cele din urmă, ne apropiem, încet, încet, de un subiect cu o picabilitate enormă, presărat cu o doză foarte mare de contradicție între parteneri; de fapt, foștii parteneri.

Ca să răspund la întrebare în modul preferat de juriști, „depinde”. A răspunde, sau a nu răspunde de ruperea logodnei, constă în identificarea momentului în care acest lucru s-a realizat.


👉Ai rupt logodna cu partenerul tău înainte de a planifica o căsătorie, de a investi bani, ș.a.m.d?

Nu răspunzi, iar în virtutea art. 267, nimeni nu poate fi constrâns să încheie căsătoria, deci dacă nu te mai înțelegi cu partenerul/partenera, ai „green light” din partea legiuitorului.


👉Ai rupt logodna cu puțin timp înainte de a te căsători, acționând în mod voit cu rea-credință?

Răspunzi, încadrându-se la ceea ce numește legiuitorul, „rupere abuzivă a logodnei”


🟢 Ce înseamnă a rupe abuziv logodna?


Să luăm următorul exemplu: Primus, are o relație de 5 ani cu Secundus, în cele din urmă, Secundus se gândește mai bine, și spune: „Eu vreau să o cer în căsătorie pe Primus”. Zis și făcut, Secundus o cere în căsătorie pe Primus, oficializând astfel logodna. Pentru că lucrurile dintre cei doi mergeau din ce în ce mai bine, aceștia, aleg să se căsătorească, făcând toate pregătirile necesare: închiriază un local, trimit invitațiile, își cumpără straiele de nuntă, plătesc și o parte din meniuri, ș.a.m.d


Cu toate acestea, cu o săptămână înainte de căsătorie, Secundus, își dă seama că nu o mai iubește atât de mult pe Primus, dorind să-și clădească o relație cu Tertius, o fată cunoscută în timp ce se afla împreună cu Primus; astfel că, rupe logodna.

Cred că este de la sine înțeles, faptul că, Secundus, a rupt logodna în mod abuziv, Primus, având dreptul atât la daune materiale cât și morale.


👉Ce a făcut Secundus greșit?


👉Nu a fost sincer, acționând cu rea-credință,

👉 A fost infidel, implicându-se într-un posibil mariaj, oferind falsa credință partenerei că dorește să se căsătorească cu aceasta,

👉 A recurs la umilirea publică a partenerei Primus, prin faptul că, invitațiile au fost trimise, oamenii, aflând astfel de fapta lui Secundus.


👉Care este temeiul răspunderii lui Primus?


👉Conform articolului 269 Cod Civil, intitulat, Răspunderea pentru ruperea logodnei, „Partea care rupe logodna în mod abuziv poate fi obligată la despăgubiri pentru cheltuielile făcute sau contractate în vederea căsătoriei, în măsura în care au fost potrivite cu împrejurările, precum și pentru alte prejudicii cauzate.” (3)


👉Ce s-ar fi întâmplat în situația în care Primus l-ar fi determinat pe Secundus să rupă logodna?


👉Să zicem că, nu Secundus ar fi înșelat-o pe Primus, ci situația ar fi fost inversă.

👉Într-o astfel de situație, conform alin. (2) al aceluiași articol, Secundus, nu ar fi fost tras la răspundere pentru ruperea logodnei, deoarece, fapta partenerei Primus, de a acționa infidel, l-a determinat pe Secundus să rupă logodna. Din contră, apare reversul situației, iar partenera Primus, ar putea să răspundă pentru infidelitatea sa. „Partea care, în mod culpabil, l-a determinat pe celălalt să rupă logodna poate fi obligată la despăgubiri în temeiul art. (1).

👉Considerentele sunt simple: nimeni nu dorește să fie înșelat, iar legiuitorul a acționat în măsură.

👉Conform, art. 270, Cod Civil, „Dreptul la acțiune întemeiat pe dispozițiile art. 268 și 269 se prescrie într-un an de la ruperea logodnei.” (4)


🟢 Se restituie inelul de logodnă?


În cele din urmă, am ajuns la subiectul central al acestui articol, și anume, ce se întâmplă cu toate darurile oferite în timpul logodnei?

Majoritatea femeilor, și nu numai, am fi tentate să răspundem că, inelul de logodnă ar trebui să rămână partenerei, deoarece, nu este deloc etic, și nici frumos, a cere înapoierea unui cadou.


Ca și majoritatea femeilor, sunt de acord, totuși, raționamentul de jurist, mă face să-mi adresez următoare întrebare: Dar dacă inelul respectiv, pe lângă faptul că, semnifică simbolul iubirii, a mai și costat 50 de mii de euro? Oare partenerul se mai gândește la ce e etic sau nu?


Tocmai acesta a fost și raționamentul legiuitorului, care, a prevăzut un articol special în acest sens, art. 268 Cod Civil, Restituirea darurilor. Astfel că, se vor restitui:


👉Darurile pe care logodnicii le-au primit în considerarea logodnei,

👉Darurile oferite pe durata logodnei în vederea căsătoriei.


Sunt exceptate de la această regulă, darurile obișnuite.

Având în vedere, faptul că, inelul de logodnă în valoare de 50 de mii de euro, a fost oferit în considerarea logodnei, acesta va fi restituit partenerului.


🟢 Concluzii


👉Ce se dă în considerarea logodnei, se cere și se înapoiază,

👉Etic sau nu, acest lucru este total legal,

👉Legiuitorul se gândește la tine, atunci când partenerul nu!

Un articol semnat de către Diana Bădescu.

(1) Codul Civil și Legea de punere în aplicare, Editura Hamangiu, București 2023, pagina 81.

(2) Ibidem.

(3) Ibidem.

(4) Ibidem.

bottom of page