top of page

Libertate și egalitate

  • Poza scriitorului: Adina Cătălina Emrea
    Adina Cătălina Emrea
  • 15 nov. 2023
  • 4 min de citit

Actualizată în: 20 nov. 2023



Articolul reprezintă opera exclusivă a autorului. Opiniile exprimate nu angajează sub nicio formă Ingenio.


Articolul reprezintă opera exclusivă a autorului. Opiniile exprimate nu angajează Igenio.

​Adina Cătălina Emrea


Adina este absolventă a Facultății de Drept, Universitatea Andrei Șaguna și a promovat masterul Devianță și Delincvență în cadrul Facultății de Psihologie și Științe Comportamentale și Juridice din cadrul aceleiași Universități.


Pasionată de drept și de psihologie, Adina intenționează să surprindă în cadrul articolelor publicate aspecte de o importanță comună pentru cele două domenii.


🟢 Introducere


Conform celor spuse de filozoful John Stuart Mill, acum 200 de ani, ,,Libertatea ta, se întinde, până acolo unde întâlnește libertatea mea.”

Una dintre problemele, des întâlnite, în societate este faptul că, dreptul la libertate este înțeles într-un mod greșit.

Cu toții cred că, am auzit afirmația: ,,Sunt cetățean European, și am drepturi", dar, nu am auzit pe nimeni spunând: ,,Sunt cetățean European, am drepturi și obligații !"


🟢 Poate vă întrebați, CE ESTE LEGEA și care este ROLUL ei?


De regulă, aceasta este definita ca fiind un act normativ, ce are forța juridică superioară, care provine de la autoritatea supremă în stat, este impusa omului şi în caz de nerespectare se sancționează prin forța coercitivă a statului. (1)


Rolul legilor în societate a primit de-a lungul timpului mai multe definiții :

👉Sociologul german, Max Weber (1979), a argumentat faptul că, principalul rol al legilor este de a păstra ordinea în societate. (2)

👉Profesorul, Hart, susținea faptul că acestea permit ființelor umane sa supraviețuiască într-o comunitate. (3)

👉Juristul american, Roscoe Pound (1968), a spus că legea este concepută pentru a satisface dorințele umane, atât individuale, cât şi sociale. (4)


Mai există şi ,,normele morale", acestea nefiind scrise, în schimb, sunt în strânsă legatură cu normele prevazute de lege, deoarece ele ,,specifică" ce ar trebui făcut şi urmăresc să marcheze limitele dintre comportamentul acceptabil şi cel inacceptabil. (5)


🟢 Ce este libertatea?


Libertatea poate fi privită din două puncte de vedere:


👉Din punct de vedere psihologic, ea poate fi definită ca fiind ,,liberul arbitru’’, adică, posibilitatea de a acționa după propria voință, fapt pentru care aceasta nu poate fi interzisă nimănui.

În schimb, filozoful Seneca, a spus într-o scrisoare adresată prietenului său, Luciliu , că ,,libertatea înseamnă, a nu fi robul nici unui lucru, nici unei nevoi, nici unei întâmplări" (6)


👉Din punct de vedere juridic, reprezintă dreptul cetățenilor de a se bucura de drepturile ce le revin, în conformitate cu legea. Acestea pot fi interzise, atunci când aduc atingere celorlalți membrii ai societății.

Oamenii din societatea actuală nu ştiu sa facă diferența între ,,liberul arbitru” si drepturile ce le revin, prin lege, omițând faptul ca au şi anumite obligații.


👉De multe ori auzim ,,Este curtea mea, am voie să fac ce vreau!”

👉Ei bine, nu este așa!!

👉Tu ai auzit de ,,Legea compostului” ?

Potrivit Legii nr.181/2020 ,,Arderea resturilor vegetale, respectiv, a frunzelor, a crengilor rezultate din toaletarea copacilor/pomilor, gunoaielor de grajd sau altor deşeuri compostabile, este interzisă.”


👉Utilizarea focului deschis în apropierea locuințelor, poate duce la un adevărat dezastru, în urma unei arderi necontrolate.

ADEVĂRAT, este dreptul tău să ai o curte curata, dar si obligația ta de a duce gunoiul acolo unde legea prevede în mod expres!!


👉Cunoaștem faptul că majoritatea oamenilor au câte un viciu, iar fumatul este unul dintre ele, însă, nu toți cunoaștem LEGEA nr. 15/2016 care prevede faptul că, fumatul este interzis în locurile de joacă pentru copii.

Poate vă întrebați, DE CE??

Deoarece, în primul rând, fumul de țigară poate altera sau agrava sănătatea celor ce suferă de anumite afecțiuni respiratorii şi, în al 2- lea rând, faptul că printr-un astfel de comportament adulții nu oferă copiilor un exemplu demn de urmat.


👉Vrei să iți construiești o casă, iar fereastra de la dormitor, să fie către răsărit?? Ai idee care este distanța minimă pentru fereastra de vedere?


Art. 615 din Codul Civil prevede următoarele: (1) ,,Este obligatorie păstrarea unei distanțe de cel puțin 2 metri între fondul, îngrădit sau neîngrădit, aparținând proprietarului vecin şi fereastra pentru vedere, balconul, ori alte asemenea lucrări ce ar fi orientate către acest fond. (2) Fereastra pentru vedere, balconul, ori alte asemenea lucrări neparalele cu linia de hotar spre fondul învecinat, sunt interzise la o distanță mai mică de un metru.” (7)


👉,,Azi este ziua mea, în seara aceasta voi face petrecere!!” Dar, ți-ai întrebat vecinii daca sunt de acord? Probabil că nu. Cu toate că, este posibil să cunoști, sau nu LEGEA nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii şi liniștii publice, care interzice, tulburarea, fără drept, a liniștii locuitorilor, prin producerea de zgomote, cu orice aparat sau obiect, prin strigăte sau larmă între orele 22.00 - 08.00 şi 13.00 - 14.00


🟢,,Am dreptul să spun ceea ce gândesc!”


Într-adevăr, libertatea de exprimare este reglementată de Constituția României, la art. 30, care prevede faptul că : (1) ,,Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credințelor şi creațiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile”, dar, acest drept vine la pachet si cu anumite obligații, precum, (7) ,,Interzicerea defăimării țării şi a națiunii, îndemnul la război, la ura națională, rasială, de clasa sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violența publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri.” (8)


De asemenea, Codul Civil, reglementează, la art. 15 Abuzul de drept: ,, drepturile nu pot fi exercitate în scopul de a vătăma sau păgubi alte persoane, sau într-un mod excesiv sau nerezonabil, contrar bunei-credințe. (9)


🟢 ,,Este dreptul meu să mă inspir din lucrările altora", dar, una este să te inspiri, şi alta este să-ți însușești munca altcuiva!”


În acest caz, vom vorbi despre PLAGIAT, acesta presupune expunerea unor texte, idei, demonstrații, date, ipoteze, teorii, rezultate ori metode științifice, fără a menționa cui aparțin acestea, ori, din ce operă sunt preluate.

Prin urmare, dacă sursa originală este precizată, nu reprezintă plagiat.


🟢 Concluzii


În concluzie, ,,Libertate”, nu înseamnă a încalcă drepturile celorlalți.

Pionii principali, pentru o societate mai bună, sunt cetățenii. În măsura în care aceștia își cunosc drepturile, dar, şi obligațiile şi în același timp nu se abat de la normele morale, dar nici de la cele legale, calitatea vieții sociale va creste.



Un articol semnat de către Adina Cătălina Emrea


(1) Niemesch, Mihail, Teoria generală a dreptului - Ed. a 3-a, reviz. și adaug, București , Ed. Hamangiu, 2019, p.120

(2) Elliot, Catherine and Frances Quinn, English legal system - 9th, Ashford: Ed. British Library, 2008, p. 565

(3) Idem, p. 565

(4) Idem, p. 566

(5) Idem, p. 573

(6) Gutu, Gheorghe, Traducător, ,,Seneca, Scrisori către Luciliu", București: Ed. Humanitas, 2023, p. 160

(7) Dan, Lupașcu, Codul civil şi de procedură civilă, Ed. a 9-a, rev., București: Ed. Universul juridic, 2023, p. 147

(8) Marian, Florescu, Redactor, Constituția României, Ed. a 13-a actualizată, București : Ed. Rosetti International, 2020, p. 21

(9) Dan Lupaşcu, Codul civil si de procedură civilă, Ed. a 9-a, rev., București: Ed. Universul juridic, 2023, p. 19

bottom of page