top of page

Contractul de voluntariat pe înțelesul tuturor

  • Poza scriitorului: Diana Marilena Petre
    Diana Marilena Petre
  • 3 nov. 2023
  • 5 min de citit

Actualizată în: 4 nov. 2023


Fiscalitatea Simplificată: Ghidul Esențial pentru Înțelegerea Regimului Fiscal

Articolul reprezintă opera exclusivă a autorului. Opiniile exprimate nu angajează sub nicio formă Ingenio.


Articolul reprezintă opera exclusivă a autorului. Opiniile exprimate nu angajează Igenio.

Diana Marilena Petre


Diana este absolventă a Facultății de Drept din cadrul Universității Nicolae Titulescu, specializarea drept european și internațional și a programului de master de Științe Penale din cadrul aceleiași facultăți.


Alături de comunitatea INGENIO, Diana vrea să împărtășească numeroasele cunoștințe dobândite în domeniul dreptului, punând la dispoziția cititorului articole de specialitate din acest domeniu, jurisprudență și legislație.



Ce este voluntariatul? 

Voluntariatul reprezintă participarea unei persoane fizice la activități de interes public desfășurate în folosul altor persoane sau al societății, neremunerat, individual sau într-o colectivitate. Legea nu restricționează ariile de implicare ale voluntarilor, care pot activa în domenii precum: arta şi cultura, sportul şi recreerea, educaţia şi cercetarea, protecţia mediului, sănătatea, asistenţa socială, religia, activismul civic, drepturile omului, ajutorul umanitar şi/sau filantropic, dezvoltarea comunitară, dezvoltarea socială și altele.

Probabil ți-ai pus cel puțin o dată întrebarea: „De ce să devin voluntar?” Iată câteva motive:

1. Dacă ești un tânăr/ă indecis/ă în privința viitorului profesional, voluntariatul reprezintă o oportunitate de explorare a unor domenii de activitate cu care nu cochetezi în mod obișnuit, modalitate prin care poți lega prietenii și cultiva noi pasiuni, îți poți descoperi spiritul de lider sau de echipă, precum și să îți pui în evidență calitățile dobândite.


2. Voluntariatul este un loc care reunește persoane de toate vârstele, care conlucrează pentru a găsi cele mai eficiente soluții pentru cei din mediile defavorizate. Satisfacția resimțită în urma ajutorului oferit comunității în care trăiești este un sentiment inegalabil.

3. Perioada de voluntariat îți va putea fi recunoscută drept experiență profesională și/sau de specialitate în funcţie de tipul activităţii desfășurtate, dacă aceasta este realizată în domeniul studiilor absolvite.


4. Experiența nu este necesară! În calitate de proaspăt voluntar vei beneficia de instruire inițială și cursuri de formare.

Iată ce trebuie să știi în momentul în care ai luat decizia de a deveni voluntar:

Activitatea de voluntariat se desfășoară în limitele stabilite de lege pe baza unui contract încheiat în forma scrisă, în limba română, între voluntar și organizația-gazdă, care trebuie să fie însoțit de o fișă de voluntariat și o fișă de protecție a voluntarului.


Contractul de voluntariat trebuie să conțină potrivit prevederilor art.11 al.(6) din Legea 78/2014 următoarele clauze: 


  • datele de identificare ale părților contractante, descrierea activităților pe care urmează să le presteze voluntarul, timpul și perioada de desfășurare a activității de voluntariat, drepturile și obligațiile părților, stabilirea cerințelor profesionale, a abilităților sociale, intereselor de dezvoltare, a celor de sănătate, confirmate prin certificate de sănătate sau alte documente, precum și condițiile de reziliere a contractului.

  • prezentarea detaliată a tipurilor de activități pe care organizația și voluntarul au convenit ca se vor desfășura sunt cuprinse în fișa voluntarului.

  • un alt document care însoțește obligatoriu contractul de voluntariat este fișa de protecție a voluntarului, care conține instrucțiuni despre modul în care se vor desfășura activitățile, cu respectarea prevederilor legale în domeniul securității și sănătății în muncă.


La finalul activității de voluntariat se eliberează certificatul de voluntariat, reprezentând actul care autentifică activitatea de interes public prestată de voluntar în cadrul programului. Raportul de activitate conține activitățile de voluntariat prestate, atribuțiile asumate de voluntar, precum și aptitudinile dobândite.

Tu știi care sunt drepturile si obligațiile tale în calitate de voluntar?


În România, condițiile care trebuie îndeplinite pentru a deveni voluntar sunt conturate de Legea nr.78/2014 privind reglementarea activității de voluntariat.


Drepturile și obligațiile voluntarului sunt:

  • dreptul de a desfășura activitatea de voluntariat în concordanță cu capacitatea și disponibilitatea acestuia;

  • dreptul de a solicita organizației-gazdă eliberarea certificatului de voluntariat însoțit de raportul de activitate;

  • dreptul la confidențialitate și protecția datelor personale;

  • dreptul la timp liber corespunzător cu activitatea de voluntariat;

  • obligația de a presta o activitate de interes public, fără remunerație;

  • obligația unei conduite complementare cu obiectivele generale ale voluntariatului - îmbunătățirea calității vieții și reducerea sărăciei, dezvoltare sustenabilă, sănătate, prevenirea și gestionarea efectelor dezastrelor, incluziunea socială și, totodată, lupta împotriva excluderii sociale și discriminarea;

  • obligația voluntarului de a îndeplini sarcinile prevăzute în fișa de voluntariat, precum și respectarea instrucțiunilor stipulate în fișa de protecție a voluntarului;

  • obligația de a păstra confidențialitatea informațiilor la care are acces în cadrul activității de voluntariat, pe perioada desfășurării contractului de voluntariat și pe o perioada de 2 ani după încetarea acestuia;

  • obligația de a anunța indisponibilitatea temporară de a presta activitatea de voluntariat în care este implicat.


Contractul de voluntariat poate înceta în următoarele ipoteze:


  • la expirarea termenului stabilit în contract, respectiv la data la care prestațiile care fac obiectul contractului au fost executate;

  • de comun acord;

  • când organizația-gazdă își încetează activitatea;

  • prin denunțare unilaterală care poate are loc la inițiativa oricăreia dintre părți și care se comunică și se motivează în scris. Condițiile denunțării se stabilesc prin contractul de voluntariat, termenul de preaviz fiind de 15 zile;

  • în caz de reziliere a contractului.


Contractul de voluntariat nu poate fi folosit pentru a masca un raport de muncă sau de prestări servicii


Este interzis, sub sancţiunea nulității, să se încheie contract de voluntariat în scopul de a evita încheierea unui contract individual de muncă sau, după caz, a unui contract civil de prestări de servicii ori a altui contract civil cu titlu oneros pentru efectuarea prestaţiilor respective.


Principiile voluntariatului


1. Participarea ca voluntar, activitate de interes public, neremunerată şi bazată pe o decizie liber consimţită a voluntarului;

2. Implicarea activă a voluntarului în viaţa comunităţii;

3. Desfăşurarea voluntariatului cu excluderea remuneraţiei din partea beneficiarului activităţii;

4. Participarea persoanelor la activităţile de voluntariat, pe baza egalităţii de şanse şi de tratament, fără discriminări;

5. Activitatea de voluntariat nu substituie munca plătită;

6. Caracterul de interes public al activităţii de voluntariat.

Știați că...?

  • În anul 1985, Adunarea Generală a ONU a declarat 5 decembrie ca Ziua Internațională a voluntarilor ?

  • Părintele spiritual al voluntariatului este considerat a fi istoricul și sociologul german Eugen Rosenstock-Huessy. El a propus crearea unui „Serviciu Voluntar pentru Pace” ?

  • În România, activitatea de voluntariat a renăscut după 1989 odată cu sosirea primilor voluntari internaţionali prin intermediul organizațiilor Peace Corps și Voluntary Service Overseas ?

  • La inițiativa Parlamentului European, anul 2011 a fost declarat Anul European al Voluntariatului ?


Îți dorești să devii voluntar în străinătate? Iată câteva oportunități de voluntariat:

  • ONU a lansat un program de voluntariat special pentru voluntari intitulat ,,Tinerii voluntari ai Națiunilor Unite”, program de voluntariat lansat de ONU și dedicat tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani. Voluntarii pot activa în domeniul drepturilor omului, al adaptării la schimbările climatice, al asistenței medicale primare, al gestionării dezastrelor, al consolidării păcii, al implicării tinerilor sau în multe alte domenii. Mai mult decât atât, Rezerva mondială de talente a UNV recrutează tinerii peste 25 de ani și cu experiență profesională.

  • Eurodesk, care oferă oportunități pentru tineri.

  • SCI (Serviciul civil internațional), unde se poate face voluntariat pentru pace.

  • WWOF (Worlwide Opportunities on Organic Farms), reprezintă o mișcare globală care pune în legătură voluntari cu fermieri și cultivatori care practică sistemul de agricultură ecologică.

  • Programul WWF (World Wide Fund for Nature România) de voluntariat și de stagii pentru adulți și tineri.


Un articol semnat de către Diana Marilena Petre.



 

bottom of page