Ai primit toate informațiile de la angajator înainte să semnezi contractul de muncă?
- Yasmin Shukri
- 3 nov. 2023
- 2 min de citit

Articolul reprezintă opera exclusivă a autorului. Opiniile exprimate nu angajează sub nicio formă Ingenio.
![]() | Yasmin Shukri Yasmin este studentă în ultimul an al Facultății de Drept din cadrul Universității Nicolae TItulescu. Pasionată de drept, Yasmin intenționează să împărtășească o multitudine de noțiuni din sfera domeniului juridic către publicul larg, astfel încât fiecare cetățean să înțeleaga mai bine legislația și să își cunoască drepturile, precum și obligațiile. |
🟢 Introducere. Scurte referințe privind Legea 283/2022.
Legea 283/2022 aduce în Codul Muncii, anumite principii, care pun angajatorul în situația de a fi obligat să ofere o transparență totală angajatului, fiind modificată recent cu acest scop.
Înainte de încheierea contractului, angajatorul trebuie să informeze viitorul angajat despre clauzele principale pe care urmează să le includă contractul.
Atunci când este recrutat, unui viitor angajat trebuie să i se prezinte, chiar dacă nu sub formă scrisă, toate detaliile despre ce presupune jobul, salariul, locul de muncă etc.
Codul Muncii reglementează obligația angajatorului de a informa individual, anterior semnării contractului individual de muncă. Odată ce contractul a fost semnat, este considerat că angajatul a luat la cunoștință despre toate aceste detalii.
De nenumărate ori, angajaților li se fac promisiuni deșarte pentru a se lăsa mai ușor de convins în ocuparea postului pentru care sunt recrutați. Această lege are scopul de a combate acest fenomen, fiind o garanție a transparenței.
Dacă angajatorul vă promite primă de vacanță, abonament medical privat, plecări în străinătate prin intermediul companiei, lucrurile acestea se află și în variantă scrisă în contract? De multe ori, răspunsul este nu.
Dacă v-ați aflat în această situație, trebuie să știți că, acum lucrurile se schimbă datorită acestei legi, angajatorul fiind obligat să menționeze în scris toate aceste “promisiuni”.
🟢Obligațiile angajatorului:
Pe lângă toate aceste elemente, înainte de încheierea contractului, trebuie să fiți informat de către angajator despre :
👉identitatea părților;
👉posibilitatea ca salariatul să își desfășoare activitatea în locuri de muncă diferite, dacă este cazul;
👉dacă deplasarea este decontată de angajator;
👉despre sediul/domiciliul angajatorului;
👉fișa postului care implică: specificarea atribuțiilor, riscurile postului, criteriile de evaluare a activității profesionale a salariatului, aplicabile la nivelul angajatorului, durata contractului, durata concediului de odihnă, salariul de bază, periodicitatea plății salariului și metoda de plată, durata muncii, exprimată în ore/zi sau ore/săptămână , suportarea de către angajator a asigurării private medicale, a contribuției suplimentare la pensia facultativă, etc.
Nu sunt, însă obligatorii de menționat în contract următoarele:
👉indicarea contractului colectiv de muncă ce reglementează condițiile de muncă ale salariatului;
👉procedurile privind utilizarea semnăturii electronice, cea avansată și cea calificată, precum și dreptul și condițiile privind formarea profesională oferită de angajator.
În cazul în care, nu ai fost informat în legătură cu toate aceste elemente, poți sesiza Inspecția Muncii și poți cere chiar despăgubiri în instanță.
Concluzionând, este dreptul tău să cunoști cu exactitate ceea ce presupune locul tău de muncă, de la salariu, până la informațiile despre asigurarea medicală, concediu și orice altă promisiune făcută de către angajator, acestea fiind stipulate în contract sub formă scrisă. În cazul în care aceste prevederi nu sunt respectate, poți ajunge în situația în care să poți cere chiar și despagubiri în instanță.
Un articol semnat de către Yasmin Shukri.