5 recomandări pentru formularea unei bune motivații - INM & Magistratură
- Cora Aprozeanu
- 20 nov. 2023
- 3 min de citit

Articolul reprezintă opera exclusivă a autorului. Opiniile exprimate nu angajează sub nicio formă Ingenio.
![]() | prof. Cora Aprozeanu Cora este expert în psihoeducație, consilier în dezvoltare personală, consilier școlar și profesor de gândire critică, cu o experiență vastă și aprofundată în psihologia educației. Cu abilități remarcabile de comunicare, Cora este un mentor de încredere pentru toți cei care caută să-și îmbunătățească abilitățile de gândire critică și să își dezvolte coordonatele de etică în viața profesională. |
Proba interviului pentru admiterea la INM și în magistratură
Profesia de magistrat, judecător sau procuror, este prin excelență una de VOCAȚIE. Astfel, în cadrul acestei subetape din cadrul interviului pentru admiterea la INM și în magistratură, candidații trebuie să formuleze un răspuns argumentat din care să reiasă abilitățile specifice care îi recomandă pentru acest parcurs profesional.
Concret, această subetapă este singura pe care o puteți pregăti în amănunt înainte de interviu, astfel că există suficient timp pentru a realiza o prezentare solidă a motivației dumneavoastră pentru profesia de judecător sau procuror. Puteți avea în vedere următoarele recomandări:
1. Realizați un serios proces de introspecție pentru a vă răspunde la întrebarea: De ce vreau să devin magistrat? În formularea răspunsurilor, trebuie să aveți în vedere toate acele resurse interioare pe care le aveți și care vă pot ajuta să faceți față în situații presante la care puteți fi supuși de-a lungul timpului.
Profesia de magistrat este una care poate avea și o latură extrem de dificilă, de aceea candidații trebuie să fie conștienți de propriile resorturi care îi vor ajuta să performeze, în ciuda tuturor adversităților. O bună motivație în cadrul probei interviului va sublinia aceste calități interne.
2. În formularea argumentării, puteți exemplifica cu trăsături de personalitate care vă caracterizează și care sunt compatibile cu profesia de magistrat. Printre acestea se pot regăsi stabilitatea, perseverența, autocontrolul, obiectivitatea, calmitatea, răbdarea, corectitudinea, dorința de a face bine, dorința de a îndeplini a funcție socială sau altele care vă sunt caracteristice și vă pot pune în valoare.
Puteți consulta Profilul magistratului din România[1], unde sunt enumerate o serie de calități mentale care sunt propice profesiunii de magistrat: gândirea independentă sau critică, integritate, consistență cognitiv-morală, conștientizare socială, angajament, predispoziție pentru ,muncă intensă și pentru învățare profesională continuă, autenticitate, motivare intrinsecă a activităților profesionale, conștiinciozitate, diligență, respect colegial.
3. În completarea formulării argumentării, puteți descrie și sistemul de valori după care vă ghidați în viața personală și profesională. Acestea trebuie să fie compatibile cu profilul moral al unui magistrat.
Puteți enumera valori care sunt derivate din valorile profesionale ale magistraților (independența, imparțialitatea, integritatea), precum: onoarea, demnitatea, transparența, respect pentru legea morală, corectitudinea sau altele care vă sunt caracteristice.
În cadrul prezentării, puteți aduce exemple concrete din experiența personală care să susțină afirmațiile dumneavoastră.
4. Dovediți flexibilitate în abordare! În cadrul răspunsurilor dumneavoastră, nu dovediți rigiditate privitor la alegerea dintre a deveni judecător sau procuror. Este dezirabil să vă declarați deschiderea către ambele opțiuni, însă puteți aduce argumente care să justifice înclinarea dumneavoastră spre una anume.
De asemenea, evitați ierarhizarea profesiilor juridice, ci, mai degrabă, descrieți de ce considerați că una dintre acestea vă este mai potrivită.
5. Motivația trebuie să fie una reală! Este recomandat să nu încercați să creați o imagine ideală, dar ireală a dumneavoastră. Nu uitați că, în cadrul probei anterioare, a fost deja creat un profil psihologic al dumneavoastră.
De aceea, dacă printre motivațiile dumneavoastră se regăsesc stabilitatea financiară sau obținerea unui statut social, acestea nu trebuie să fie prezentate ca fiind definitorii! Ele sunt considerate motivații slabe, care nu vă vor oferi suficientă „energie” pentru a performa în profesie, mai ales în perioadele de presiune sau de criză.
Pe scurt:
Puneți un accent mai mare pe aspectele intrinseci ale motivației dumneavoastră, și nu pe cele exterioare! Nu uitați că resursele interne pot constitui o sursă mai mare de energie pentru a performa în profesie!
În formularea motivației dumneavoastră, puteți menționa cum ați putea aduce o contribuție valoroasă în sistemul judiciar!
Demonstrați că sunteți conștient de valorile și standardele profesionale!
Pregătiți-vă pentru întrebări specifice din partea membrilor comisiei! Puteți încerca să le anticipați și să formulați răspunsuri posibile.
Din argumentația dumneavoastră trebuie să transpară angajamentul pe termen lung pentru profesie! Lăsați să transpară disponibilitatea dumneavoastră de a investi timp și efort pentru continua dezvoltare profesională!
Un articol semnat de către prof. Cora Aprozeanu.